"Και μες στην τέχνη πάλι, ξεκουράζομαι απ' την δούλεψή της."

Sunday, 22 January 2012

Καλή καρδιά

Θυμάμαι το περσινό καλοκαίρι που ακόμα μπορούσα να ξοδέψω τα ποικιλόχρωμα χαρτονομίσματα του ευρώ ξέγνοιαστα, αγνοώντας την οικονομική λαίλαπα που θα ακολουθούσε. Όλοι μας λίγο ή πολύ είχαμε ακούσει για την οικονομική κατήφεια που επερχόταν σαν τσουνάμι στην οικονομία μας, αλλά δεν ίδρωνε τ'αυτάκι μας. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να πιστέψει το μέγεθος αυτής της καταστροφής; Πολλές φορές άκουγα γνωστούς να λένε “μπόρα είναι θα περάσει” αλλά απ' ότι φαίνεται μετατραπήκαμε σε βροχερό Λονδίνο που οι μπόρες είναι το αγαπημένο τερτίπι του καιρού.
Είναι αναμφισβήτητο ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε και ο ρυθμός που ξοδεύω τα χρήματά μου έχει ελαττωθεί κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μέσα σ'όλη αυτή την χρηματοοικονομική κρίση που διανύουμε.
Το συχνό shopping, οι συναυλίες, τα θέατρα οι πολυέξοδες έξοδοι έδωσαν τη θέση τους σε ένα παρεΐστικο απογευματινό καφεδάκι με φίλους και σε ένα μετρημένο βραδινό ποτάκι σε κάποιο οικονομικό μπαρ.
Ωστόσο, αυτό δε θα πρέπει να οδηγεί αυτόματα στην απόλυτη απόγνωση και μοιρολατρία. Μπορεί οι υποχρεώσεις να τρέχουν και τελικά “λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν”, αλλά δυστυχώς όσο και να μιζεριάσουμε δεν πρόκειται να συγκινηθεί κανείς.
Η κρίση λένε θέλει καλοπέραση και αυτή μπορείς να τη βρεις απλόχερα στις διάφορες γωνιές της πόλης αν ψάξεις πιο προσεκτικά. Η ψυχαγωγία είναι από τις λίγες παρηγοριές μας για να ανταπεξέλθουμε σε αυτόν τον κυκεώνα.
Μιλώντας για την Αθήνα, αν κι είναι από τις πιο ακριβές πόλεις στην Ελλάδα, στα διάφορα στενάκια της μπορείς να έρθεις σε επαφή με “ακατέργαστα διαμάντια” σε πολύ καλές τιμές ή και εντελώς δωρεάν ενίοτε, ξεκινώντας από street art perfomances μέχρι χώρους που φιλοξενούνται κατά καιρούς συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και χίλιων ειδών άλλες εκδηλώσεις.
Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι δεν έχει σημασία πόσο θα ξοδέψεις για να περάσεις ευχάριστα, αλλά με ποιους είσαι. Τα λεφτά δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία, αλλά η υγεία μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο που η κατάσταση μοιάζει πιο ζοφερή από ποτέ και το τούνελ δεν δείχνει να φωτίζεται καθόλου, ας μη μας πάρει από κάτω.
Καλή καρδιά και καλή παρέα να χουμε κι όλα θα πάνε καλά, γιατί τα πιο όμορφα και αγνά πράγματα που μας έχουν απομείνει είναι αυτά που δε χρειάζονται αντίτιμο για να τα αποκτήσεις και δεν πρόκειται ποτέ να εξαγορασθούν.
Όπως θα λεγε και το concept γνωστής διαφήμισης: ένας καφές με φίλους = ανεκτίμητος.

1 comment: