"Και μες στην τέχνη πάλι, ξεκουράζομαι απ' την δούλεψή της."

Tuesday, 14 January 2014

12 χρόνια σκλάβος

12 χρόνια αγωνίας, κακουχιών κι εξαθλίωσης είναι το τίμημα της διαφορετικότητας για έναν αφροαμερικανό, όταν αυτός δόλια αιχμαλωτίζεται και πωλείται ως σκλάβος. Βρισκόμαστε στα 1841, στην Αμερική των φυλετικών διακρίσεων, των σκλαβοπάζαρων, εκεί που το χρώμα του δέρματος κρίνει αν είσαι αφέντης ή δούλος. Ο κεντρικός πρωταγωνιστής, Σόλομων Νόρθαπ (Τσιουέτελ Ετζίοφορ), ένας ελεύθερος μαύρος ζει με τη γυναίκα του και τα παιδιά του μια φιλήσυχη ζωή στη Σαρατόγκα της Νέας Υόρκης. Όντας προικισμένος βιολονίστας, συναντά δυο καλλιτέχνες που του προτείνουν δουλειά στην Ουάσινγκτον, για να αποδειχθεί στην πορεία πως πρόκειται για παγίδα. Εκεί, αιχμαλωτίζεται και μεταφέρεται στην Νέα Ορλέανη μακριά από την οικογένειά του, όπου η κάθε μέρα του μετατρέπεται σε παιχνίδι επιβίωσης. Ο Νόρθαπ κάτω από αντίξοοες συνθήκες μαθαίνει πως ο μόνος τρόπος για να παραμείνει ζωντανός είναι η υποταγή.
Ανάμεσα στο προσεγμένο καστ, τα σκήπτρα κρατά αναμφίβολα ο πρωταγωνιστής. Λαμπρό δείγμα υποδειγματικής ερμηνείας, ο Ετζίοφορ καταφέρνει να αποτυπώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συναισθήματα όπως η απόγνωση και ο φόβος, αντανακλώντας στο πρόσωπό του ολόκληρες γενεές ανθρώπων που έζησαν υπό καθεστώς δουλείας. Στον αντίρροπο ρόλο του σκληρού κτηματία Επς, ο Μάικλ Φασμπέντερ εντυπωσιάζει με τη γνησιότητα που αποδίδει στο χαρακτήρα του βάναυσου αφέντη, ενώ ευχάριστη και η μικρή διαρκείας εμφάνιση του Μπραντ Πιτ -περιχαρούς παραγωγού- λειτουργώντας ως από μηχανής θεός για την τύχη του Νόρθαπ.
Δυνατοί διάλογοι, σκηνές που προκαλούν ρίγη συγκίνησης σκιαγραφούν το σκληρό πρόσωπου του φυλετικού ρατσισμού ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες. Η βαριά ατμόσφαιρα αμβλύνεται με τις γρήγορες εναλλαγές, ενώ η άψογη φωτογραφία εξασφαλίζει μοναδικά κινηματογραφικά καρέ. Βασισμένο σε πραγματική ιστορία, το 12 χρόνια σκλάβος έρχεται να υπενθυμίσει καταστάσεις και να αφυπνίσει κοιμισμένες συνειδήσεις, όταν εν έτει 2014 ο ρατσισμός εξακολουθεί να βασανίζει ανθρώπινες ψυχές.

No comments:

Post a Comment